SISLink 2010
Op 17 en 18 juni organiseerde SURF Foundation weer haar jaarlijkse conferentie. Deze keer was het onderwerp "Schakelen in de keten" gekozen, waarbij de Programmacommissie zich met name had gebogen over het thema "Onderwijslogistiek". Gedurende twee dagen lieten ruim 400 inschrijvers zich onderhouden door verschillende keynote speakers en konden zij zich nader laten informeren over gerelateerde onderwerpen in diverse parallelsessies.
Theo Kruithof, partner van CYIM, was uitgenodigd als keynote speaker om zijn licht te laten schijnen over de aanpak van de logistiek in de thuiszorg en om een mogelijk verband te leggen met logistiek in het onderwijs.
De aanpak door CYIM van de logistiek in de thuiszorg, waarbij de zorgvrager centrale sturing heeft van het zorgproces, heeft geleid tot een verbetering van de appreciatie onder zorgvragers, tot een verhoging van de arbeidsvreugde onder zorgverleners en tot een scherpe reductie van de overhead. Deze aanpak werd door SURF Foundation zo interessant gevonden vanwege de parallellen met het onderwijs, dat een toelichting hierover bij SISLink 2010 op zijn plaats leek.
Daaraan gekoppeld werd ook een Workshop door CYIM, "Wat kan de onderwijssector leren van de procesvernieuwing in de thuiszorg?", waarin aan deelnemers werd gevraagd vanuit hun eigen organisatie mogelijkheden aan te geven die zouden kunnen leiden tot vraagsturing in het onderwijs.
De ongeveer 20 deelnemers lieten zich niet belemmeren door de vaste patronen in hun eigen kennisinstellingen en gingen enthousiast aan de slag met allerlei creatieve ideeën, van 'docentloos roosteren' tot een 'drempelloze menukaart'.
Uiteraard was de tijd te kort voor een definitieve oplossing, maar alle deelnemers waren het er over eens dat in de toekomst de student centraler dient te worden gesteld dan nu het geval is en dat het hoger onderwijs hiervoor oplossingen moet bedenken. Waarmee ook de 'worsteling van het dagelijks, logistiek onderwijsproces' wordt geholpen.
CYIM heeft ruime ervaring met service concepten en met de daarbij te maken cultuuromslagen.
Bekijk hier de presentatie van Theo Kruithof
terug naar de hoofdpagina |